Solinarstvo

Soline v severnem Jadranu so imele stoletja dolgo velik vpliv na gospodarstva držav in mestnih državic tega območja. Bile so predmet političnih sporov in vojn, ker je bila sol zaradi svoje uporabnosti dragocena surovina in strateško trgovsko blago, pomembno za konzerviranje hrane in za proizvodnjo smodnika. Nekoč je bilo v Tržaškem zalivu in Istri veliko manjših in večjih solin (npr. v Miljah, Kopru, Izoli, Luciji), a so se do danes ohranile le še Sečoveljske in Strunjanske. Zaznamovali jih niso le politični in gospodarski interesi, pač pa tudi muhavost narave, ki je včasih za dolga obdobja onemogočila solinarstvo, drugič pa mu podarila preobilje.
V tej množici kakovostnih soli ima nadvse vidno mesto Piranska sol, ki se prideluje po izročilu, starem več kot 700 let. Sečovljske soline so najbolj severno ležeče še delujoče soline v Sredozemlju in ene redkih solin na svetu, kjer se sol prideluje po več stoletij starih postopkih ki izvirajo najmanj iz 14. stoletja. Njihova posebnost je, da solinarji na dnu kristalizacijskih bazenov gojijo petolo. To je biosedimentna podlaga, ki preprečuje prehajanje morskega blata v sol in zaradi katere sol vsebuje številne, človekovem organizmu potrebne, mikroelemente in minerale. Pridelujejo jo s povsem naravno kristalizacijo, ročno in z orodji ter postopki po izročilu dedov in pradedov.

Solinarstvo je izrazito oblikovalo kulturno krajino, tj. področja, ki jih je zaznamovalo delo človeških rok.

Dobro jutro v Lepi Vidi

25. 7. 2017
Bi se pocrkljali z dobro kavo, rogljičkom, osvežilnim super smutijem in se ob tem še sprostili? Privoščite si nekaj iz naše bogate ponudbe v baru v Thalasso SPA Lepa Vida. Na voljo tudi raznovrstni sveže stisnjeni sokovi, topli sendviči, osvežilni jogurti s sadjem in kosmiči, sladoled..Bi se pocrkljali z dobro kavo, rogljičkom, osvežilnim super smutijem in se ob tem še sprostili? Privoščite si nekaj iz naše bogate ponudbe v baru v Thalasso SPA Lepa Vida. Na voljo tudi raznovrstni sveže stisnjeni sokovi, topli sendviči, osvežilni jogurti s sadjem in kosmiči, sladoled..
Dobro jutro v Lepi Vidi

Zadnje novice

22. 9. 2017

Anketa o zadovoljstvu gostov

>> več
19. 9. 2017

Lepa Vida se za letos poslavlja

Zaradi slabih vremenskih pogojev, za letos zapiramo vrata Lepe Vide. Se vidimo prihodnjo pomlad!
>> več
18. 8. 2017

Nov urnik v Thalasso SPA Lepa Vida

>> več

Vizitka

SOLINE Pridelava soli d.o.o.
SOLINE Pridelava soli d.o.o.
Seča 115, 6320 Portorož, Slovenija, EU

identifikacijska številka za DDV: SI 61597856
matična številka: 1365495
transakcijski račun: 10100-0032654851
registracija pri Okrožnem sodišču v Kopru,
št. reg. vložka 1/05615/00.

Thalasso spa Lepa Vida

Vodja Thalasso spa:
Ivana Mijatovič
E: ivana.mijatovic@soline.si