Solinarstvo

Soline v severnem Jadranu so imele stoletja dolgo velik vpliv na gospodarstva držav in mestnih državic tega območja. Bile so predmet političnih sporov in vojn, ker je bila sol zaradi svoje uporabnosti dragocena surovina in strateško trgovsko blago, pomembno za konzerviranje hrane in za proizvodnjo smodnika. Nekoč je bilo v Tržaškem zalivu in Istri veliko manjših in večjih solin (npr. v Miljah, Kopru, Izoli, Luciji), a so se do danes ohranile le še Sečoveljske in Strunjanske. Zaznamovali jih niso le politični in gospodarski interesi, pač pa tudi muhavost narave, ki je včasih za dolga obdobja onemogočila solinarstvo, drugič pa mu podarila preobilje.
V tej množici kakovostnih soli ima nadvse vidno mesto Piranska sol, ki se prideluje po izročilu, starem več kot 700 let. Sečovljske soline so najbolj severno ležeče še delujoče soline v Sredozemlju in ene redkih solin na svetu, kjer se sol prideluje po več stoletij starih postopkih ki izvirajo najmanj iz 14. stoletja. Njihova posebnost je, da solinarji na dnu kristalizacijskih bazenov gojijo petolo. To je biosedimentna podlaga, ki preprečuje prehajanje morskega blata v sol in zaradi katere sol vsebuje številne, človekovem organizmu potrebne, mikroelemente in minerale. Pridelujejo jo s povsem naravno kristalizacijo, ročno in z orodji ter postopki po izročilu dedov in pradedov.

Solinarstvo je izrazito oblikovalo kulturno krajino, tj. področja, ki jih je zaznamovalo delo človeških rok.

Slovesno odprtje Thalasso spa Lepa Vida

5. 6. 2013
V petek, 31.5. je direktor družbe Soline Pridelava soli d.o.o. gospod Klavdij Godnič, v družbi ministra za zdravje Republike Slovenije gospoda Tomaža Gantarja, ter piranskega župana gospoda Petra Bossmana, slovesno otvoril novo pridobitev obalnega turizma, zdraviliški center Thalasso Spa Lepa Vida.
Slovesno odprtje Thalasso spa Lepa Vida
Na dolgoletno tradicijo portoroškega zdravilnega turizma je opomnil tudi minister za zdravje, gospod Tomaž Gantar, ki je ob tej priložnosti dejal: »Sečoveljske soline so nedvomno nekaj posebnega. Je prostor, ki ima edinstveno lego, prostor z dolgoletno tradicijo pobiranja soli, kjer je veliko pozitivne energije, ki je dal navdih mnogim umetnikom, slikarjem, pesnikom in ne nazadnje, kot vidimo, tudi podjetnikom. Lepa Vida je izvirna in edinstvena ideja, kakršnih nam v državi primanjkuje, da bi z njimi naredili kakšen korak naprej. Zdraviliški turizem daje Sloveniji priložnost in možnost. Imamo odlične pogoje: razvito in dobro medicino, po drugi strani pa je gospodarski produkt, ki je dolgoročno zastavljen in bo v tej občini pomenil več, kot morda kje drugje. Portorož je bil dolgo center zdraviliškega turizma, zadnja leta je morda nekaj izgubil. S takšnimi zamislimi pa ponovno pridobiva svoje mesto na zemljevidu pomembnih zdraviliških destinacij.«

Zadnje novice

25. 9. 2020

Thalasso SPA Lepa Vida zaključuje sezono 2020

>> več
07. 5. 2019 Krajinski park Sečoveljske soline

Promocijska ponudba Thalasso Spa Lepa

PRIVOŠCITE SI IZDELKE IZ NARAVNE KOZMETICNE LINIJE LEPA VIDA IN IZKORISTITE PROMOCIJSKO PONUDBO NA VSTOPNINO ZA DVE OSEBI V THALASSO SPA LEPA VIDA
>> več
19. 9. 2017

Lepa Vida se za letos poslavlja

Zaradi slabih vremenskih pogojev, za letos zapiramo vrata Lepe Vide. Se vidimo prihodnjo pomlad!
>> več

Vizitka

SOLINE Pridelava soli d.o.o.
SOLINE Pridelava soli d.o.o.
Seča 115, 6320 Portorož, Slovenija, EU

identifikacijska številka za DDV: SI 61597856
matična številka: 1365495
transakcijski račun: 10100-0032654851
registracija pri Okrožnem sodišču v Kopru,
št. reg. vložka 1/05615/00.

Thalasso spa Lepa Vida

Vodja Thalasso spa:
Ivana Mijatovič
E: ivana.mijatovic@soline.si
Prodaja in Marketing:
Barbara Morgan
E: #EM#62607061657767296566786c6d634e7c7f7d7b7d713b657e#EM#

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. (Nastavitve piškotkov)
Potrdi