Solinarstvo

Soline v severnem Jadranu so imele stoletja dolgo velik vpliv na gospodarstva držav in mestnih državic tega območja. Bile so predmet političnih sporov in vojn, ker je bila sol zaradi svoje uporabnosti dragocena surovina in strateško trgovsko blago, pomembno za konzerviranje hrane in za proizvodnjo smodnika. Nekoč je bilo v Tržaškem zalivu in Istri veliko manjših in večjih solin (npr. v Miljah, Kopru, Izoli, Luciji), a so se do danes ohranile le še Sečoveljske in Strunjanske. Zaznamovali jih niso le politični in gospodarski interesi, pač pa tudi muhavost narave, ki je včasih za dolga obdobja onemogočila solinarstvo, drugič pa mu podarila preobilje.
V tej množici kakovostnih soli ima nadvse vidno mesto Piranska sol, ki se prideluje po izročilu, starem več kot 700 let. Sečovljske soline so najbolj severno ležeče še delujoče soline v Sredozemlju in ene redkih solin na svetu, kjer se sol prideluje po več stoletij starih postopkih ki izvirajo najmanj iz 14. stoletja. Njihova posebnost je, da solinarji na dnu kristalizacijskih bazenov gojijo petolo. To je biosedimentna podlaga, ki preprečuje prehajanje morskega blata v sol in zaradi katere sol vsebuje številne, človekovem organizmu potrebne, mikroelemente in minerale. Pridelujejo jo s povsem naravno kristalizacijo, ročno in z orodji ter postopki po izročilu dedov in pradedov.

Solinarstvo je izrazito oblikovalo kulturno krajino, tj. področja, ki jih je zaznamovalo delo človeških rok.

Thalasso Spa lepa Vida se predstavlja na sejmu Natour Alpe-Adria

1. 2. 2018
Od srede do sobote, od 1. do 4. februarja, se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, odvija osrednja turistično sejemska prireditvi v Sloveniji Natour Alpe-Adria, ki se je lani specializirala v ponudbo zelenega, aktivnega turizma. Na njem se predstavlja tudi Thalasso Spa Lepa Vida, ki deluje v osrčju Krajinskega parka Sečoveljske soline.
Thalasso Spa lepa Vida se predstavlja na sejmu Natour Alpe-Adria
Sejem bo tudi letos stičišče ponudbe in povpraševanja po aktivnem oddihu v naravi. Vabljeni!

Zadnje novice

03. 8. 2018

Japonski cosmo lifting, Access Bars in Reiki terapije v Thalasso SPA Lepa Vida

V tednu od 6.-12.8. vas pričakujemo v Thalasso SPA Lepa Vida, kjer vas bosta terapvetki Jana Novak Beguš in Monika Radič razvajali s posebnimi tehnikami pomlajevanja, sproščanja in samoozdravitve. Rezervacije na lepavida(at)soline.si ali 05 6721 360
>> več
03. 8. 2018

Teden razvajanja v Thalasso SPA Lepa Vida

Od 6. - 12.8.2018 smo za vas v Thalasso SPA Lepa Vida pripravili prav poseben teden razvajanja
>> več
31. 5. 2018

Od jutri dalje smo z vami dlje!

>> več

Vizitka

SOLINE Pridelava soli d.o.o.
SOLINE Pridelava soli d.o.o.
Seča 115, 6320 Portorož, Slovenija, EU

identifikacijska številka za DDV: SI 61597856
matična številka: 1365495
transakcijski račun: 10100-0032654851
registracija pri Okrožnem sodišču v Kopru,
št. reg. vložka 1/05615/00.

Thalasso spa Lepa Vida

Vodja Thalasso spa:
Ivana Mijatovič
E: ivana.mijatovic@soline.si