Naravni zdravilni faktorji

Solinsko blato – črno zlato

V zdravstvu se solinsko blato, imenovan tudi fango ali črno zlato, uporablja predvsem iz dveh razlogov. Prvi je njegov termični učinek-zaradi svojih fizikalnih lastnosti ima veliko toplotno kapaciteto in se zato izredno počasi ohlaja. Pri tem  ima debelina obloge bistveno vlogo-ob nanosu v tanki plasti bo toplotni potencial peloida kmalu iztrošen in toplotno delovanje bo prenehalo. Tako se tanjši namazi blata uporabljajo predvsem v sprostitvene in kozmetične namene. Pod debelejšo fango oblogo pride do pospešene lokalne cirkulacije, izboljša se oksigenacija tkiv in pospešeno se odplavljajo razpadni produkti, z delovanjem na bolečinske receptorje pa ima tudi analgetičen efekt. Toplota ima še sedativen oz pomirjevalni učinek, kar je posledica zmanjšanja bolečine, splošnega ugodja in dobrega počutja, ko je površina telesa topla.Drug pomemben učinek fanga pa je kemični. Snovi, ki so pri delovanju oblog pomembne, so železov sulfat in žveplova kislina, ki izzoveta povečano prekrvavitev kože, ter alkalni sulfidi,ki pospešujejo luščenje poroženelih delov kože. Bistvene za njegovo delovanje pa so huminske kisline, ki delujejo antirevmatsko, preko vpliva na hipofizo pa imajo izkustveni pozitivni učinek pri ženskih boleznih in motnjah.

Sicer ima obloga tudi mehanični učinek, saj sama teža blata deluje kompresijsko, vendar nima bistvenega pomena pri zdravilnem delovanju.

Za učinkovito delovanje mora biti blato torej segreto na določeno temperaturo, t.j 42-45°C. Nanesemo ga direktno na kožo, 3 do 5 cm na debelo, kot obloge skoraj celega telesa ali kot delne obloge. Pustimo ga učinkovati 20 do 30 minut, nato pa je potreben počitek vsaj 30 min. 
 

Glavne indikacije za uporabo solinskega balata so:kronične bolečine gibalnega sistema, artroze velikih in malih sklepov rok ter stopal, stanja po operacijah in poškodbah, določena revmatološka obolenja v fazi mirovanja, kožne bolezni (zlasti luskavica s svojimi zapleti, kronične bolezni kože s keratotičnimi spremembami). kronične ginekološke bolezni ne-malignega značaja, kjer drugi postopki zdravljenja niso bili uspešni.

Slanica – matična voda

Slanica je stranski produkt pri proizvodnji soli z visoko koncentracijo mineralnih snovi, poleg natrijevega klorida vsebuje še kalcij, kalij, železo, bromide, sulfide itd. Lahko je tudi do 10x gostejša kot morska voda. Registrirana je kot naravni zdravilni dejavnik, ki deluje na podlagi kemičnega učinka, pomemben pa je še mehanični učinek, saj voda pritiska z vseh strani na telo in deluje podobno kot limfna drenaža. Bistven je tudi vzgon v kopelih, ki olajšuje gibanje obolelih in poškodovanih udov. Temperatura, pri kateri je slanica učinkovita in ima terapevtske učinke je okoli 38°C.

Uporabljamo lahko različno gostoto slanice:  kopeli s  koncentraciji 10-15% za kronične bolečine, degenerativne in revmatske bolezni gibalnega sistema, stanja po poškodbah lokomotornega aparata ter v sprostilne namene, kopeli s koncentracijo 20% pa so namenjene za zdravljenje kožnih bolezni kot je luskavica s poznimi zapleti.

Terapije v obliki skupinskih kopeli so v Thalasso Spa Lepa Vida mogoče v štirih bazenih, kjer je čas zadrževanja omejen na največ 30 minut. Po uporabi bazena s slanico se priporoča počitek vsaj 30 minut. 

.

Odločba
Odločba ministrstva (klikni za povečavo)

Ostali naravni dejavniki

Morska sol

Glavna uporaba morske soli je v sicer v prehrambene namene.  Piranska sol ima specifičen okus, ki ni izrazito slan, kot pri drugih vrstah soli, je pa izredno bogat in poln. Namenjena je ljudem, ki cenijo tradicijo in prisegajo na naravno prehranjevanje. Primerna je za vse vrste naravne prehrane in se še posebno poda jedem, pri katerih obdelava ne uničuje izvirnega okusa, ampak mu doda pridih območja, od koder prihaja.
Sicer pa morsko sol lahko uporabljamo tudi v kozmetične namene kot kopalne soli  ter solne pilinge.

Morska klima

Obmorska klima ima najbolj blagodejni učinek na osebe, ki običajno živijo na celini - torej v drugačni klimi. Počitnikovanje in zdravljenje ob morju posebej priporočamo stresno preutrujenim ljudem, ljudem s kroničnimi pljučnimi obolenji, prebivalcem velemest, kadilcem ter bolnikom s kožnimi boleznimi. V Sečoveljskih solinah  je prisotna posebna solinska mikroklima, kjer je prisoten najkvalitetnejši aerosol z razpršeni elementi morja, s povečano količino kisika in ne vsebuje alergenov.  Zaradi tega je celotno področje solin edinstveno, posebno mesto pa ima sredi solinskih polj Thalasso spa Lepa Vida, kjer potekajo vse dejavnosti na prostem.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. (Nastavitve piškotkov)
Potrdi